Προχώρα στο περιεχόμενο

Γιορτή , Γιορτή της μητέρας , Ευχές για γιορτή

Γιατί γιορτάζουμε τη Γιορτή της Μητέρας

Starfan

May 04, 2023

Γιατί γιορτάζουμε τη Γιορτή της Μητέρας

Υπάρχει ένας άνθρωπος στον κόσμο που για τον καθένα είναι ο πιο αγαπητός. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη μητέρα του. Με τη Γιορτή της Μητέρας να πλησιάζει -τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο τη 2η Κυριακή του Μαΐου- πάμε να δούμε για ποιο λόγο καθιερώθηκε η συγκεκριμένη γιορτή και τι συμβολίζει!

Η ιστορία της Γιορτής της Μητέρας

Οι εορτασμοί για τις μητέρες και τη μητρότητα εντοπίζονται αρχικά στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, οι οποίοι διοργάνωναν γιορτές προς τιμήν των θεών μητέρων Ρέα και Κυβέλη, αλλά το πιο σαφές σύγχρονο προηγούμενο για τη Γιορτή της Μητέρας είναι το πρώιμο χριστιανικό φεστιβάλ που είναι γνωστό ως «Κυριακή της Μητέρας».

Με την πάροδο του χρόνου η παράδοση της «Κυριακής της Μητέρας» μετατράπηκε σε μια πιο κοσμική γιορτή με τα παιδιά να προσφέρουν στις μητέρες τους λουλούδια και άλλα δώρα για να εκφράσουν την αγάπη τους προς αυτές. Το συγκεκριμένο έθιμο, τελικά, έχασε τη δημοτικότητά του πριν συγχωνευτεί με την αμερικανική Γιορτή της Μητέρας στις δεκαετίες του 1930 και 1940.

Πώς καθιερώθηκε η Γιορτή της Μητέρας

Η επίσημη Γιορτή της Μητέρας στις ΗΠΑ (και στον κόσμο γενικότερα) προέκυψε τη δεκαετία του 1900 ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Anna Jarvis, κόρης της Ann Reeves Jarvis. Μετά το θάνατο της μητέρας της το 1905, η Anna Jarvis συνέλαβε τη Γιορτή της Μητέρας ως έναν τρόπο να τιμήσει τις θυσίες που έκαναν οι μητέρες για τα παιδιά τους.

Μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Jarvis πέρασε τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα αγωνιζόμενη αδιάκοπα -και, τελικά, με επιτυχία- για να γίνει η Γιορτή της Μητέρας μια αναγνωρισμένη γιορτή προς τιμήν όλων των μητέρων.
Τον Μάιο του 1908 οργάνωσε τον πρώτο επίσημο εορτασμό της Γιορτής της Μητέρας. Μετά την επιτυχία της πρώτης Γιορτής της Μητέρας, η Jarvis -η οποία παρέμεινε ανύπαντρη και άτεκνη σε όλη της τη ζωή- αποφάσισε να δει τη δική της γιορτή να προστίθεται στο εθνικό ημερολόγιο. Υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές γιορτές ήταν προκατειλημμένες προς τα ανδρικά επιτεύγματα, ξεκίνησε μια μαζική εκστρατεία συγγραφής επιστολών σε εφημερίδες και επιφανείς πολιτικούς, προτρέποντας την υιοθέτηση μιας ειδικής ημέρας προς τιμήν της μητρότητας.

Μέχρι το 1912 πολλές πολιτείες, πόλεις και εκκλησίες είχαν υιοθετήσει τη Γιορτή της Μητέρας ως ετήσια αργία και η Τζάρβις είχε ιδρύσει τη Διεθνή Ένωση για τη Γιορτή της Μητέρας για να βοηθήσει στην προώθηση του σκοπού της. Η επιμονή της απέδωσε καρπούς το 1914, όταν ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε ένα μέτρο που καθιέρωνε επίσημα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως Γιορτή της Μητέρας.

Πώς γιορτάζουν τη Γιορτή της Μητέρας ανά τον κόσμο

Πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν, επίσης, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου -μεταξύ των οποίων η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Ινδία- με γιορτές, δείπνα και προσφορά δώρων. Στο Μεξικό, πολύχρωμοι εορτασμοί για τη Γιορτή της Μητέρας πραγματοποιούνται στις 10 Μαΐου, όπου τα παιδιά φτιάχνουν χειροποίητα δώρα και οι εκκλησίες διοργανώνουν ειδικές λειτουργίες.

Η Αίγυπτος και πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής γιορτάζουν τη Γιορτή της Μητέρας στις 21 Μαρτίου, την πρώτη ημέρα της άνοιξης, και στις 12 Αυγούστου, η Ταϊλάνδη διοργανώνει τεράστιες γιορτές προς τιμήν της βασίλισσάς της. Στη Ρωσία, συνήθιζαν να γιορτάζουν στις 8 Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά πλέον έχουν μεταφέρει τη Γιορτή της Μητέρας την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου -αν και εξακολουθούν να προσφέρουν συνήθως δώρα τον Μάρτιο.

Το ξέρατε;

Τη Γιορτή της Μητέρας γίνονται περισσότερα τηλεφωνήματα από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του έτους. Αυτές οι εορταστικές συζητήσεις με τη μαμά συχνά προκαλούν αύξηση της τηλεφωνικής κίνησης κατά 37%.

Για να κάνετε το καλύτερο δώρο στη μητέρα σας ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας μπείτε στο starfan.gr και επιλέξτε τον αγαπημένο της star για να της μεταφέρει την αγάπη και την ευγνωμοσύνη που νιώθετε γι’ αυτήν. Ένα δώρο που σίγουρα θα τη συγκινήσει, σίγουρα θα την εκπλήξει και σίγουρα θα της μείνει αξέχαστο για πάντα!


Κέρδισε 10% έκπτωση στην πρώτη σου ευχή!

Nέοι star, προσφορές και εκπλήξεις, κατευθείαν στο inbox σου.

Εγγράφηκες επιτυχώς!

✨ Βρες τον κωδικό στο e-mail σου και ετοίμασε το πρώτο βίντεο σου! ✨