Προχώρα στο περιεχόμενο

10 πράγματα που δεν ξέρεις για τη Δήμητρα και το Δημήτρη!

Starfan

Oct 18, 2022

10 πράγματα που δεν ξέρεις για τη Δήμητρα και το Δημήτρη!

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου πλησιάζει!
Πόσοι περίπου γιορτάζουν στις 26 Οκτωβρίου; Ξέρεις από που προέρχεται το όνομα;  Τι λέει η θρησκευτική παράδοση; 
  1. Το όνομα «Δημήτρης» κατέχει την τέταρτη θέση στα δημοφιλέστερα ανδρικά ονόματα στην Ελλάδα, με ποσοστό σχεδόν 8% του ανδρικού πληθυσμού, ενώ το όνομα «Δήμητρα» παρουσιάζεται  ως το 10o πιο συχνό βαφτιστικό όνομα. Να κάτι που θα κάνει το Λάμπρο Φισφή να στείλει το πιο αστείο βίντεο! 
  2. Για την προέλευση του ονόματος, ταξιδεύουμε πίσω στην αρχαία Ελλάδα, όπου το αρχαιοελληνικό Δημητρία σήμαινε «αφιερωμένη στη Δήμητρα», τη θεά των γεωργικών εργασιών, της γονιμότητας και του γάμου στην αρχαιοελληνική μυθολογία. Το όνομα  «Δημήτρης» προέκυψε από το αρχαιοελληνικό Δημήτριος
  3. Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται δίδυμος αδερφός του Αγίου Γεωργίου - ο ένας φέρνει την έναρξη της χειμερινής και ο άλλος της θερινής περιόδου, αντίστοιχα!  (Μήπως να διαλέξεις έναν αγαπημένο Γιώργο για να στείλει τις ευχές σου;)
  4. Στις 26 Οκτωβρίου συνηθίζεται να στρώνουμε τα χαλιά στο σπίτι για να υποδεχθούμε τη χειμερινή περίοδο. Εάν θες να δώσεις και έξτρα tips διακόσμησης και στυλ, μπορείς πάντα να απευθυνθείς στο Λάκη Γαβαλά
  5. Υπάρχουν αρκετά τραγούδια που μπορείς να αφιερώσεις στη Δήμητρα και τον Δημήτρη! Το  «Δημήτρης μου, Δημήτρη μου» το «Δημητρούλα μου γεια σου» . Το θέμα είναι ποιον τραγουδιστή θα επιλέξεις, για τη δική σου αφιέρωση. 
  6. Τον «Δημήτρη» τον βρίσκουμε κι εκτός Ελλάδας. Στην Ιταλία ως Demetrio, στη Γαλλία Demetre, στην Πολωνία Dymitr, στη Ρωσία Dimitriy και στη Σερβία Dimitrije.  
  7. Στην Αμερική, οι περισσότεροι Δημήτρηδες την ελληνικής διασποράς μετέφρασαν το όνομά τους σε “Jimmy” ή “Jim”.  Έτσι, αν και δεν υπάρχει ετυμολογική συγγένεια ο «Δημήτρης» έχει συνδεθεί με αυτό το όνομα στα αγγλικά. 
  8. Στην Κέρκυρα την ημέρα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου ξεκινούν να φτιάχνουν χειροποίητους λουκουμάδες κάθε μέρα, μέχρι τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα. Εάν σου άνοιξε η όρεξη για γλυκές ευχές, ο αγαπημένος pastry chef Χρήστος Βέργαδος  ανυπομονεί να ετοιμάσει το βίντεό σου. 
  9. Ο (Άγιος) Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη – γι’ αυτό και έγινε ο πολιούχος της. Ταυτόχρονα με τη μνήμη του στις 26 Οκτωβρίου, η πόλη γιορτάζει και την απελευθέρωσή της (1912) 
  10. Υπάρχουν περισσότερα από 20 υποκοριστικά για τη Δήμητρα και το Δημήτρη: Δημητρός, Δημητράκης, Δημητρούλα, Τάκης, Μήτρος, Μητράκης, Τούλα, Μητρούσης, Μήτσος, Μιμή, Μητσάκης, Μίμης, Μιμάκης, Δήμος, Μήτσι, Δημάκης, Τζίμης, Τζιμάκος, Δημητρούλα, Μιμίκα, Ντέμη, Ντίμι, Μίκα, Μίμης και πολλά άλλα! Εσύ, σε ποιον θα στείλεις τις ευχές σου;
Τώρα που ξέρεις, μην ξεχάσεις τους δικούς σου.  Απόκτησε το βίντεό σου με 20% έκπτωση, από όπου κι αν βρίσκεσαι. Χρησιμοποίησε τον κωδικό DIM2022. 
Στο Starfan.gr μπορείς να βρεις και τους δικούς μας αγαπημένους:  Η Δήμητρα Κατσαφάδου, ο Δημήτρης Κυρσανίδης, ο Δημήτρης Σταρόβας, ο Δημήτρης Μαζιώτης, ο Δημήτρης Παπανικολάου και ο Δημήτρης Μακαλιάς είναι εδώ και ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. 

Κέρδισε 10% έκπτωση στην πρώτη σου ευχή!

Nέοι star, προσφορές και εκπλήξεις, κατευθείαν στο inbox σου.

Εγγράφηκες επιτυχώς!

✨ Βρες τον κωδικό στο e-mail σου και ετοίμασε το πρώτο βίντεο σου! ✨